Cyklist - sådan passer du på dig selv i de mørke måneder
Til forsiden
Gå til forsiden
Veiledninger
Vedlikehold
Nøkkelbestilling
Kompensasjon
YourPlus™
FG Godkjente låser
Lovgivning
Video
Syklist - Sånn passer du på deg selv i de mørke månedene


 

Syklist - Sånn passer du på deg selv i de mørke månedene

 

Mange sykler hver dag hele året, og derfor er det ekstra viktig å huske på sikkerheten. Det er flere faktorer du må ta hensyn til når du skal sykle om høsten og vinteren. Glatte sykkelveier, dårlig sikt og kanskje ikke tilstrekkelig med lys er noen av de mange utfordringene du kan støte på. Her får du tre råd som vil hjelpe deg med å gjøre sykkelturen tryggere.

 

1. Sjekk hva lover og regler sier

I de mørke månedene kommer virkelig lykter og reflekser til sin rett. I følge loven skal sykkelen være utstyrt med lys fra solnedgang til soloppgang, og de skal kunne sees tydelig fra en avstand på 300 meter. Foran på sykkelen skal lykten lyse et hvitt, gult eller blålig lys, og baklyset skal være rødt. På samme måte skal refleksene bak være røde, mens de som peker framover hvite. Det er også lovpålagt å ha gule reflekser på pedaler og hjuleikene - eller hvite reflekterende dekk eller felgsider. Manger du noe av denne så kan du bli bøtelagt - og i tillegg så utsetter du deg selv og andre for fare.

 

2. Bruk ekstra lys

I tillegg til de lovpålagte lysene er det en god idé å ta i bruk andre former for lys, F.eks. at du monterer lys på hjelmen, bruker refleksvekst, reflekterende skotrekk eller refleksbånd rundt buksebeina - og gjerne en hjelm med tydelige farger, slik at den er enkel å se.

Vi anbefaler at du bruker en hjelm som er godkjent i henhold til europeiske standarder. Se etter CE- og EN1078-merket.

 

3. Kjør med omtanke

De mørke veiene gjør at sikten blir dårligere, mens veier og stier blir glatte eller dekket av blader og løv. Derfor bør du sette ned farten i skarpe svinger, og prøve å gjøre svingen mykene. Brems ned i god tid, og slipp bremsen før du svinger. Plasser helst tunge vesker bak på sykkelen slik at du får en bedre balanse. Hvis det er mulig bør du planlegge ruten etter de mest sykkelvennlige veien, det vil si sykkelstier med lys, og vekk fra skogområder, broer eller lavtliggende veier. Her er den størst fare for et glatt underlag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ABUS Nordic A/S Egeskovvej 15A
DK-8700 Horsens
Tlf. +47 23 96 10 10
E-mail: mobil@abus-nordic.com
Web: www.abus.no
Impressum
Personvernpolitikk